top of page
Zoeken

GoedGeRegeld in VRT Nieuws LAAT

Caritas, dat zich in Vlaanderen met armoedebestrijding bezighoudt, berekende het in 2020: één op de acht meisjes en vrouwen in ons land heeft géén geld om menstruatieproducten te kopen. En hoewel we intussen 2023 zijn, is daar nog geen structurele oplossing voor. Drie leerkrachten uit Veurne hebben daarom vorige zomer zelf een project op poten gezet om menstruatieproducten gratis beschikbaar maken: Goed GeRegeld. Intussen doen al 56 scholen mee.

Frauke Rossel, Eline Mahieu en Jana Reniers, drie leerkrachten uit het GO! Atheneum in Veurne, vielen van hun stoel toen ze het cijfer hoorden. "Vooral omdat we er niets van over hoorden van onze leerlingen, terwijl het bij ons wel zou moeten gebeuren volgens die cijfers", vertelt Eline in VRT NWS Laat.


Na enkele gesprekken in de leraarskamer, verplaatsten die gesprekken zich naar de klassen. Waar de verhalen uiteindelijk wél naar boven kwamen. Met jongens én meisjes. "Zo zijn we in ons project gerold en is menstruatie wat uit de taboesfeer geraakt", legt Frauke uit.


Vechten tegen menstruatiearmoede

Het project, dat later de naam Goed GeRegeld heeft gekregen, wil menstruatiearmoede tegengaan. "Afhankelijk van welke producten je koopt, kan je zo'n € 10 kwijt zijn per maand aan menstruatieproducten", zegt Frauke. "Dat klinkt misschien niet als veel geld, maar als je een paar meisjes in huis hebt en je hebt het niet breed...".


"Dan zijn er meisjes die washandjes of wc-papier gaan gebruiken, maar zo kan je geen les volgen", vult Eline aan. Daarom zet Goed GeRegeld bakjes met tampons, inlegkruisjes en maandverband in de toiletten. Mét informatiebrochure, zonder prijskaartje.


"De meisjes zijn daar enorm dankbaar voor, omdat ze weten dat ze kunnen verversen, bijvoorbeeld voor een turnles", zegt Frauke.


Structurele oplossingen?

Gratis bestaat natuurlijk niet. De werking van Goed GeRegeld steunde eerst op gulle leerkrachten van de school zelf, maar intussen zijn er sponsors. Het is bovendien geen lokaal projectje meer in Veurne. Via een website kunnen andere scholen zich aanmelden. Daar krijgen ze toegang tot lesmateriaal over menstruatiearmoede.


Intussen hebben al 56 scholen zich aangemeld. Dat betekent 498 toiletboxen en 11321 meisjes die geholpen worden. Maar het is en blijft een project dat steunt op sponsors en vrijwilligers.


In Schotland worden er sinds 2020 structureel gratis menstruatieproducten aangeboden in scholen, sportzalen, openbare toiletten,... Nieuw-Zeeland volgde in 2021 met gratis producten op scholen.


Ook onze overheid zou veel kunnen betekenen in de strijd tegen menstruatiearmoede, vinden de dames. "Allereerst moeten ze het probleem inzien. Daarom zou ik ze graag eens uitnodigen bij ons in Veurne. Als ze het erkennen en er is meer bewustzijn, gaan ze zich misschien ook makkelijker engageren", besluiten Eline en Frauke.



Tekst VRT @Eva Van Langendonck

155 weergaven0 opmerkingen
bottom of page